Säker betalning med och
Trustpilot

Uppvärmning - Hur viktigt är det?

|27/03, 2021

Uppvärmning - Hur viktigt är det?

Uppvärmning är något som ofta förbises oavsett vilken typ av träning som genomförs och vilken typ av person det handlar om. Uppvärmning inför träning eller tävling/match är i själva verket otroligt viktigt, framförallt för två aspekter. Det är 1. Att minska skaderisken och 2. Att öka prestationen. 

Ofta är uppvärmningen, speciellt inom lagidrotter något som snabbt ska göras för att ”bli lite varm”, för att sedan dra igång att spela. I mina ögon är uppvärmningen egentligen det viktigaste under ett träningspass. Genom en bra och välstrukturerad uppvärmning förbättrar du inte bara prestationen (vem vill inte det?) men du minskar även risken att bli skadad. 

Uppvärmningen bör inte vara något som genomförs i början av ett pass, bara för att du ska kunna köra igång med passet. Den ska innehålla övningar som gör dig bättre över tid t.ex. att öka din rörlighet eller förbättra koordinationen samtidigt som du blir redo för ett bra träningspass. 

Dålig eller ostrukturerad uppvärmning leder till sämre prestation, så varför inte ta 15 - 20 minuter innan varje pass till att genomföra en bra uppvärmning som både håller dig skadefri men även gör dig redo för att prestera på topp på träningen eller  matchen.

Tänk dig att du som fotbollsspelare missar 10 - 15 minuter av en 90-minutersmatch för att du inte har värmt upp riktigt, det är lika som att missa 2 - 3 hela matcher under en säsong med 20 matcher, inte så bra va? Se det som en investering i dig själv som kommer hjälpa till att minska skaderisken och göra dina träningspass mycket bättre och därav blir träningen också roligare! 

Om du som personlig tränare jobbar med en klient behöver du självklart individanpassa så att det passar för den individ du har framför dig. Att ha samma uppvärmning för en elitidrottare och en motionär kan ge helt olika resultat. Uppvärmningen för elitidrottaren kan vara som ett jobbigt träningspass för motionären. 

Ett exempel på hur en uppvärmning kan se ut på 20 minuter.

1. Foam-rolla genom hela kroppen 5 min 

2. Stretching 5 min

3. Aktivering av muskelgrupper 5 min

4. Dynamisk del 5 min 

Jag brukar tycka det är skönt att avsluta den dynamiska delen av uppvärmningen med 2 - 3 stegringslopp upp till 90-95% av maxfart för att verkligen känna mig varm och börja svettas lite.